Scrisoare deschisă către decidenți

Stimaţi decidenţi,

În aceste zile, cei care răspund de limitarea efectelor acestei situaţii neîntâlnite în ultimele decenii trebuie să ne sprijine, pentru ca noi, cei aflaţi în prima linie, medici şi asistenţi deopotrivă, să putem să ajutăm populaţia.

Este urgent nevoie să se rezolve câteva aspecte practice:

 1. Solicităm imperios dotarea urgentă, în regim de gratuitate, cu toate materialele dezinfectante, de protecție, materiale sanitare necesare, a tuturor unităţilor care oferă servicii medicale în sistemul public de sănătate, inclusiv a cabinetelor de medicină de familie.
 2. Aprovizionarea cu aceste materiale, dar şi cu vaccinuri, direct la cabinet, pe baza unei programări telefonice, fără aglomerări la sediul direcţiilor de sănătate publică.
 3. Schimbări legislative în regim de urgență, care să permită eficientizarea acordării serviciilor medicale, fără a pune pacienţii pe drumuri inutile şi potenţial periculoase:
 • Să se permită consultaţia şi triajul telefonic, sau online, servicii decontate de către casele de asigurări, pentru a limita prezentarea, uneori inutilă şi riscantă, la cabinete.
 • Renunţarea la obligativitatea utilizării sistemului informatic, în condiţiile funcţionării deplorabile a acestuia. Acest fapt creşte timpul de aşteptare a pacienţilor, punându-I în pericol. Toate serviciile medicale trebuie recunoscute şi validate!
 • Renunţarea la restricţiile de prescriere a medicamentelor cu una şi două steluţe, cele mai frecvent folosite de către pacienţi!
 • Renunţarea la nevoia de a înnoi scrisorile medicale pentru boli cronice cu evoluţie favorabilă, pentru a evita plimbarea pacientilor în mediile medicale! Pacienții noștri cronici trebuie protejați!
 • Să se permită oficial utilizarea cardului de către un membru al familiei, pentru a evita prezentarea la cabinet a pacienţilor fragili!
 • Să se permită cabinetelor adoptarea unui program flexibil, care să reducă riscul îmbolnăvirilor medicilor şi asistenţilor medicali din cabinetele noastre!
 • Să se realizeze o modalitate mai simplă pentru înlocuirea medicilor care vor fi infectaţi cu SARS-CoV-2, fără a perturba acordarea asistenței medicale!
 • Să se permită înlocuirea reţetelor galbene şi verzi cu reţete electronice simple, cu o serie specifică.
 • Plata consultațiilor din această perioadă, dat fiind că este final de trimestru și aproape toți medicii de familie și-au terminat „porțiile” impuse de contractul cu CNAS.

Consiliul de conducere al Asociației Medicilor de Familie București- Ilfov