Medicii de familie sancționați se opun
În litera, dar nu în spiritul legii… sfârșitul anului a adus unui număr de medici de familie avertismente și sancțiuni pentru nerespectarea unor prevederi contractuale. Dacă la prima vedere pare evident că acesta este un demers legitim, nefirescul rezultă din profunda lipsa de conținut a sa. Pe scurt este vorba despre dreptul și obligația medicului de familie de a recomanda îngrijiri la domiciliu pacienților cu un grad avansat de dependență. În urma recomandării medicului de familie, se declanșează acțiunea complicată a aprobărilor la Casa de Asigurări și apoi acordarea efectivă a serviciului de îngrijire de către o organizație acreditată în acest sens. Absurdul situației este declanșat însă acum de o prevedere contractuală conform căreia medicul de familie trebuie să înregistreze în Sistemul Informațional al CAS (SIUI) o consultație, în momentul recomandării serviciului de îngrijire la domiciliu. În lipsa acestei înregistrări medicului i se impută valoarea întregului serviciu.
Vorbim despre medici care și-au vizitat pacienții la domiciliu, care au apreciat nevoia reală de îngrijire, cărora le-a păsat de durere și suferință și care acum, pentru că, din omisiune, nu au consemnat că au formulat indicația, sunt nevoiți să plătească valoarea integrală a serviciului prestat, culmea, de către un alt furnizor. CAS vorbește de prejudiciu!? Cine a fost prejudiciat? Pacientul care a primit îngrijire? Firma de îngrijiri la domiciliu care a prestat serviciul medical? Nu, urmează să fie „prejudiciat” tocmai cel a cărui bună credință, al cărui profesionalism nu poate fi contestat, ci doar călcat în picioare de o lege strâmbă și de un sistem care acționează în litera acestor legi strâmbe și nu în spiritul a ceea ce ele trebuie să fie.
Acțiunile de control și penalizare nu se opresc aici. Există și alte teme pentru care medicii de familie sunt sancționați. Fie că este vorba de prescrierea la pacienții cu pensii mici, care beneficiază de rețete cu reducere suplimentară, fie de prescrierea unor medicamente, care prin protocoale de prescriere absurde, nu pot fi inițiate sau scrise de către medicii de familie.
Un punct comun al acestor situații este buna credință a medicului. Acesta crede pacientul și dorește să-l ajute chiar dacă nu are cuponul de pensie la el sau indică un medicament pentru că este indicația medicală potrivită conform științei medicale. Și aici ne întrebăm, unde este prejudiciul? Nu vorbim de un fals sau un furt, ci de practicarea cu bună credință a profesiei care a ajuns să fie sancționată cu legea în mână!
Medicii se vor opune acestor sancțiuni pe care le consideră în mod profund nedrepte față de spiritul profesiei pe care au ales să o practice cu bună credință și profesionalism.
Dr. Andrea Neculau
Asociația Medicilor de Familie Brașov