Comunicat de presa 31.03.2016

Comunicat

Braşov 31.03.2016

Medicii de familie din Brașov spun clar și răspicat: așa nu se mai poate!

Evoluția sistemului de sănătate în ultimii ani a adus tot mai multe obstacole în funcționarea asistenței medicale primare. Au de suferit atât pacienții cât și medicii! Birocrație, limitări în exercitarea profesiei conform curiculei de pregătire, proasta funcționare a cardului de sănătate. Toate acestea au îngrădit accesul la servicii al pacienților aducând încărcarea serviciilor de urgență.

Medicii de familie își doresc un sistem de sănătate clădit pe încredere și colaborare și nu pe amenzi și sancțiuni abuzive aplicate medicilor. Medicii  nu doresc nimic altceva decât să-și sprijine pacienții.

Pentru o bună funcționare a sistemului de sănătate este nevoie de o finanțare corespunzătoare la toate nivelurile acestuia, iar medicina de familie să ocupe locul corespunzător, așa cum este  la nivel european.

Asociația Profesională a Medicilor de Familie Brașov 2008 , afiliată la Societatea Națională de Medicina Familiei a început acțiunile în urmă cu 2 săptămâni, când a susținut protestele colegilor din spitale și a organizat un marș de protest în București alături de colegii din toată țara.

Protestele continuă. In datele de 1 si 4 aprilie NU VOM ELIBERA DOCUMENTE in regim de compensare si gratuitate! Este necesara aceasta acțiune pentru a arăta cât suntem de nemulțumiți cu toții, atât pacienții, cât si personalul medical.

Contractul cadru a fost prorogat pentru încă 3 luni. Este un semnal că decidenții iau act de nemulțumiri, dar nu este de ajuns.

Medicii de familie își doresc ca organizațiile lor profesionale să poată negocia cadrul de reglementare al profesiei lor, lucru care în prezent nu este posibil.

Prin acțiunile noastre atragem atenția Ministerului Sănătății că este momentul să inițieze politici de dezvoltare  coerente pentru asistența medicală primară, ancorate în realitate și la standarde de calitate europene.

Președinte AMFBV,

Dr Andrea Elena Neculau