Comunicat 28.06.2016 – AMFBV – CMBv

logoamfbvbluesiglacmbv

 

Comunicat

Braşov 28.06.2016

 

Medicii de familie își cer drepturile!

Încă din luna aprilie a acestui an medicii de familie au semnalat multiplele aspecte disfuncționale din asistența medicală primară, dar și din cea ambulatorie în general.

Finanțarea acestui segment nu a fost aliniată cu noile creșteri salariale din segmentul spitalicesc.

Acest fapt aduce multe dintre cabinetele mici în pragul falimentului!

Atât subfinanțarea cât și împovărarea financiară adusă de noul cod fiscal sunt imposibil de gestionat de către  cabinetele medicilor de familie care funcționează în majoritatea lor sub formă de profesiune liberală și  nu au o altă sursă de venit decât contractul cu Casa de Asigurări.

În luna aprilie a acestui an contractul cadru, care reglementează activitatea în sistemul sanitar, a fost prorogat pentru a i se aduce modificările de substanță, propuse de către medicii de familie.

Aceste propuneri au fost luate în considerare, însă doar parțial, fără să fie atinse punctele esențiale. Pripa în care s-au elaborat actele normative, fără a parcurge procedurile legale de transparență decizională, arătă atât dispreț față de lege cât și față de furnizorii de servicii medicale.

În acest context medicii de familie, cu toate forțele unite, având alături organizațiile reprezentative, Colegiul Medicilor și Asociația Profesională, sunt deciși să facă în continuare presiuni pentru a obține o rezolvare a revendicărilor lor.

Ce dorim ?

Dorim semnarea unui memorandum care să garanteze creșterea finanțării în asistența medicală primară, cu ajustări progresive garantate pentru următorii 2 ani.

Solicităm inițierea demersurilor legale de includere  a organizațiilor noastre reprezentative la negocierea cadrului legislativ  care ne guvernează activitatea.

Solicităm eliminarea restricțiilor de prescriere prin protocoale terapeutice care nu au nici o fundamentare științifică sau financiară și care generează penalități abuzive către medici.

Solicităm asumarea de către CAS a nefuncționării sistemului informatic și plata serviciilor efectuate dar nevalidate din vina disfuncționalităților.

Asociația Medicilor de Familie Brașov 2008

Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor Brașov