Conferința națională Ziua medicului de familie: COMPETENȚE ESENȚIALE ÎN PRACTICA MEDICULUI DE FAMILIE
Aula Universității Transilvania, Brașov
6-9 iulie 2017
Ziua medicului de familie se sărbătorește în fiecare an în data de 4 iulie. Este un prilej de bucurie, de reîntâlnire a tuturor profesioniștilor care îmbrățisează această frumoasă specialitate. În acest cadru ne reamintim valorile care ne unesc și ne fac să fim profesioniștii de vârf ai primei linii medicale.
În 2017, la Brașov, Asociația Medicilor de Familie Brașov, in parteneriat cu Universitatea Transilvania și Societatea Națională de Medicina Familiei organizăm evenimentul Ziua medicului de familie in cadrul generos dat de eleganta Aula a Universității Transilvania.
Vom centra subiectul conferinței în jurul competențelor specifice ale medicului de familie, acelea care definesc miezul de cunoștințe și abilități fără de care un medic de familie nu poate profesa.
Fie că vorbim despre aspecte ale comunicării cu pacientul, de aspecte deontologice, etice sau legislative, de aspecte ale sănătății publice sau comunitare sau mai ales de abilitățile clinice specifice, medicul de familie este într-o competiție permanentă cu provocările determinate de cunoștințele în continuă evoluție.
Speakerii noștri vor fi în primul rând medici de familie, unii dintre ei cu abilități aprofundate în anumite arii de competență. Aceștia, constituiți în grupurile de lucru patronate de Societatea Naționala de Medicină de Familie, vă vor oferi abordări aplicate, pe teme legate de pediatrie, cardiologie, vaccinologie, imagistică, strategii de dezvoltare organizațională etc.
Având în vedere că multiple afecțiuni necesită comunicarea interdisciplinară, ne bucurăm să avem printre invitați, medici cu experiență, cadre didactice ale Facutății de Medicină din Brașov și de
la alte facultăți de medicină din țară, care vor aduce perspectiva multidisciplinară în managementul bolilor.În paralel, vor avea loc ateliere de abilități și sesiuni de postere care vor pune în valoare munca și experiența noastră și ne vor ajuta să ne cunoaștem mai bine problemele cu care ne confruntăm.
Vă așteptăm cu drag la Brașov!
Dr. Andrea Elena Neculau
Președinte Comitet de Organizare
–––
Secțiunile conferinței
I. Comunicarea cu pacientul- premiză a bunei relații între medic și pacient
Eficacitatea și adecvarea în comunicarea cu pacientul asigură o bună calitate a actului medical. Prin comunicare medicul îl imputernicește pe pacient și îi acordă rolul de egal în managementul afecțiunii sale. În această secțiune sunt invitate lucrări care să ilustreze aspectele comunicării cu pacientul, de la aspecte metodologice și până la artă.
II. Abilități clinice aplicate în practica medicului de familie
Medicii de familie identifică, stabilesc diagnosticul și urmăresc un spectru larg de afecțiuni. Acest management se face din perspectiva integrativă, de continuitate de-a lungul vieții, de multe ori în colaborare multidisciplinară. În această secțiune, care va ocupa un timp generos în cadrul conferinței sunt invitate lucrări din toate ariile clinice de interes pentru medicul de familie.
III. Aspecte ale practicii epidemiologice și de sănătate publică în medicina de familie
Modificarea profilului bolilor, oglindită în statisticile de sănătate publică determină modul cum își organizează activitatea segmentul de asistență medicală primară. Medicul de familie, aflat în echipă cu epidemiologi, specialiști de sănătate publică, farmaciști, asistenți comunitari, mediatori sanitari adresează un spectru larg de probleme legate de prevenția bolilor transmisibile și netransmisibile în populația pe care o deservește.
În această secțiune sunt invitate lucrări legate de prevenția bolilor transmisibile și netransmisibile.
IV. Aspecte etice și profesionale în practica medicului de familie
Medicii de familie sunt conștienți de încrederea de care beneficiaza din partea pacienților lor. Această încredere se bazează pe profesionalism, confidențialitate, competență și se construiește și se menține cu colaborarea ambilor parteneri.
În această secțiune sunt invitate lucrări legate de aspectele de confidențialitate în relație cu informația medicală.
V. Aspecte legale în practica medicului de familie
Modul cum s-a dezvoltat practica medicului de familie în ultimii 20 de ani a fost puternic influențată de cadrul legislativ. Lipsa de adaptare a acestuia la nevoile reale ale profesioniștilor și chiar și la cele ale pacienților, a determinat de multe ori ca medicii de devină proprii avocați și militanți pentru modificarea cadrului legislativ.
În această secțiune sunt invitate lucrări care analizează evoluția cadrului legislativ, propuneri de îmbunătățire, strategii organizaționale.
>>> FOTO CONFERINȚĂ 1 <<<
>>> FOTO CONFERINȚĂ 2 <<<