Pe 16 mai, la o zi după prima ridicare masivă a restricțiilor, zona pietonală a Brașovului era un furnicar. Terasele se umpluseră, iar pe Republicii, strada care coboară din Piața Sfatului către Prefectură, oameni fără mască treceau sfidători umăr la umăr, pe lângă semnele care până atunci ceruseră purtarea ei. În josul străzii, în trei corturi, o mână de medici și asistenți voluntari rulau un maraton de vaccinare, al treilea weekend la rând.
Era cinci după-amiaza și încă erau doritori. Unii se opreau din drum și mergeau hotărâți să ceară un formular de triaj; spuneau că vor să se vaccineze aici, acum, altfel se răzgândesc. Alții erau turiști sau cetățeni străini și întrebau sfios dacă au și ei voie, că în țara lor nu le-a venit încă rândul – greci, italieni, de peste tot. Un cuplu venise să-și susțină băiatul de 24 de ani, IT-ist într-o companie germană, care se vaccina pentru că nu voia să rateze eventualele călătorii cu jobul. Părinții lucrau în comerț și n-aveau de gând să se vaccineze – nu negau boala, dar erau convinși că suntem cobai pentru vaccinuri care n-au fost testate suficient.
Pandemia asta a schimbat totul, nimic nu va mai fi ca înainte, spuneau cu amărăciune.
Am venit la Brașov pentru că părea să fie unul dintre cele mai dinamice județe în campania de vaccinare – în mai-iunie a fost constant pe locul IV în țară, pentru că a vaccinat acolo unde sunt oamenii: a organizat caravane în piețe și maratoane în fiecare weekend, la teatru, la bazinul olimpic, la patinoar, în malluri, la cinema în aer liber, în aeroport și chiar la Castelul Bran.
Voiam să aflu ce i-a făcut pe mai mult de jumătate dintre cei 350 de medici de familie din județ să se implice. La acel moment, din 20 de centre de vaccinare, 12 erau coordonate de medici de familie, alți 100 activau în centre ca medici vaccinatori și încă 74 se înscriseseră să vaccineze la ei în cabinet cu Johnson & Johnson (la final de iunie erau aproape 90).
E drept, eram curioasă să aflu și cum se raportau aceștia la tot ceea ce atât noi, cât și statul am așteptat de la ei în ultimul an: să se ocupe de toți pacienții care, brusc, n-au mai avut acces în spitale, să monitorizeze bolnavii de COVID la domiciliu, să-i programeze la vaccin prin platformă și, începând cu luna mai, să vaccineze și la ei în cabinet. Știam în țară și medici de familie care programaseră 700 de pacienți, și medici anti-vacciniști care nu programaseră niciunul și care amenințau că, dacă vaccinul va deveni obligatoriu, își vor retrage copilul de la liceu.
La nivel național, duminica aceea s-a încheiat cu un dublu record: cel mai mic număr de cazuri noi de COVID din ultimul an (565) și cel mai mare număr de persoane vaccinate până la acea dată 101.000, dintre care 3.400 în județul Brașov.